LogoÖppettider:
enligt överenskommelse,
ring +46(0)709367100,
info@antiktitommarp.se


Argentavas, Art Deco
Vase, Argenta, ceramics. Designed by Wilhelm Kåge, manufactured at Gustavsbergs factory. Height: 19 cm.

Argenta is a god representative för Art Deco and Swedish grace.

Vas, stengods. Gustavsberg, "Argenta". Höjd 15 cm.

Argenta är en keramikserie med konst- och prydnadsföremål från Gustavsberg 1930 till 1970-tal. Serien med silver-dekorationer mot grön glasyr räknas till ett typiskt uttryck för Swedish grace och art deco.

Argenta formgavs av fabrikens konstnärlige ledare Wilhelm Kåge (1889-1960) och visades första gången på Stockholmsutställningen 1930. Argenta som var keramikens motsvarighet till exempelvis det graverade och slipade glaset blev snabbt en försäljningssuccé. Källa: Wikipedia.

Algot Wilhelm Kåge, ursprungligen Nilsson, född 6 mars 1889, död 25 november 1960 i Stockholm, var en svensk konstnär, målare och keramiker.

Wilhelm Kåge lärde sig dekorationsmålning på Tekniska skolan (sedermera Konstfack) i Stockholm men hoppade av. Han kom in på Konsthögskolan Valand i Göteborg, där han studerade för Johan Rohde och Carl Wilhelmsson. Under tiden 1914 till 1917 blev han känd för sina färgstarka affischer till teater och utställningar. Han har bl.a. producerat ett trettiotal affischer, och var en av de första i Sverige att använda affischen som kommunikationsmedel.

Efter en uppmärksammad utställning av sina arbeten på Hemutställningen 1917 på Liljevalchs konsthall i Stockholm engagerades han av porslinsfabriken i Gustavsberg. Hans uppdrag var att sätta en konstnärlig prägel på företages bruksföremål, helt i stil med Svenska Slöjdföreningens (numera Svensk Form) slogan "vackrare vardagsvara". Till Hemutställningen formgav han bland annat affischen och vardagsservisen Liljeblå. Namnet Liljeblå var en kombination av "Liljevalch" och "blå".

Kåge experimenterade fram nya glasyrer och dekorer och formgav ett 30-tal serviser däribland vardagsporslinet Pyro, ett ugnssäkert porslin, tillverkat mellan 1929 och 1955, som fortfarande finns i en del svenska hem. Ett annat var Guldstjärnan som tillverkades från 1923 till 1960. År 1933 kom Praktika, ett lergods som fanns dekorerat och odekorerat. Han framställde även konstgods i färgglada fajanser och stengods som Argenta, med grön kopparglasyr och silverdekor. 1928 deltog han tillsammans med flera andra svenska konstnärer i utsmyckningen av fartyget M/S Kungsholm.

Wilhelm Kåge initierade konstverkstaden Gustavsbergs Studio, där han tillsammans med Stig Lindberg och Bernt Friberg utvecklade förslag till nya serier och skapade framför allt konstgods. Från 1917 var han konstnärlig ledare på Gustavsberg tills han 1948 avlöstes av Stig Lindberg.

Kåge är begravd på Norra begravningsplatsen i Stockholm. Källa Wikipedia.

Relaterade produkter

Argenta vas

Läs mer »
 
argenta fat

Läs mer »
 
Argentavas

Läs mer »


 

 

Antikt i Tommarp  |  Adress: Gladsaxvägen 11  |  272 93 Tommarp  |  Tel: +46(0)709367100  |  Epost: info@antiktitommarp.se