LogoÖppettider:
enligt överenskommelse,
ring +46(0)709367100,
info@antiktitommarp.se


Start  »  Nautica   »  Nautiska föremål  »  Lodlina
Lodlina
Sounding line or Lead line.

Handlod, lodlina med rulle och tyngd.

Funktion: Lina försedd med tyngd oftast blyfyllt järnrör, avsedd för att mäta djup genom att man släpper ner linan tills tyngden slår i botten och avläser därefter på linan, det antal knutar på linan som markerar olika djup, för att på så sätt få reda hur djupt det är. Metoden kallas loda.

Loden (tyngden) som satt i lodlinan hade ofta ett hål i botten där man petade in vax eller fett (smör) i syfte att få med sig en del bottensediment upp vilket kunde avslöja bottenförhållandena i området.

Lodlinan som skall vara minst 50 meter lång är uppmärkt på följande sätt:
från lodet till ett vitt flaggduksmärke är avståndet 2 meter, därefter 2 meter till nästa märke, som är ett blått flaggduksmärke, därefter ett rött flaggduksmärke, därefter ett lädermärke, sedan enknop, tvåknopar, treknopar, fyraknopar, fem knopar.


Lodlinan finner du hos Antikt i Tommarp, Österlen, Skåne.


Relaterade produkter

HMS SKULD

Läs mer »
 
Fartygsbelysning HMS THORDON.

Läs mer »
 
Ftg-belysning SVEA
Äldre belysning från pansarskeppet SVEA. Mässing med reflektorer i plåt, märkt SVEA En s.k. blysa för två ljus. Blysa Blysa eller Blysrum var på äldre fartyg ett intill ammunitionsdurken byggt litet rum för belysning
Läs mer »


 

 

Antikt i Tommarp  |  Adress: Gladsaxvägen 11  |  272 93 Tommarp  |  Tel: +46(0)709367100  |  Epost: info@antiktitommarp.se