LogoÖppettider:
enligt överenskommelse,
ring +46(0)709367100,
info@antiktitommarp.se


Start  »  Nautica   »  Fartygsmodeller  »  Santa Maria
Santa Maria

Fartygsmodell av Santa Maria. Byggd i trä, längd:64 cm, höjd: 53 cm.

Ur Wikipedia: Santa Maria var Christofer Columbus skepp som han och hans mannar 1492 seglade över Atlanten med till Amerika. Santa Maria var av typen karack och omkring 18 meter långt. Det var det största men också det långsammaste av de tre skeppen som deltog i expeditionen. De övriga var karavellerna Niña och Pinta. Santa Maria gick på grund utanför Haiti i en storm den 25 december 1492, mitt under expeditionen och kunde inte räddas.
Santa Maria var tremastad. Man kan inte veta exakt hur hon såg ut, för det finns inga samtida avbildningar, men Columbus själv räknar upp alla segel i sina dagboksanteckningar. På stormasten (i mitten) satt märsseglet i toppen samt storseglet som vid segling i svag vind kunde förstoras med hjälp av två bonnetter som snörades fast. Båda dessa var råsegel. På fockmasten (förut) satt också ett råsegel samt under bogsprötet en blinda, även den ett råsegel. Mesanmasten (akterut) var riggad med ett latinsegel. Dessutom kunde man tillfälligt sätta upp skeppsbåtens mast och segel, troligen också ett latinsegel, på akterdäcket.
Vi vet emellertid rätt väl från diverse bilder hur en 1400-talskarack såg ut, så vi vet hur hon kunde ha sett ut. Källa Wikipedia.


Fartygsmodellen av Santa Maria finner du hos Antikt i Tommarp, Österlen, Skåne.

Relaterade produkter

HMS Victory
Amiral Horatio Nelsons flaggskepp vid slaget vid Trafalgar
Läs mer »
 
Dansk jakt

Läs mer »
 
Tågfärja S/S Drottning Viktoria
S/S Drottning Victoria var en svensk tågfärja tillhörande Statens Järnvägar som byggdes för Kungsleden. 1909 öppnades kungsleden, järnvägsfärjeförbindelse mellan Trelleborg i Sverige och Sassnitz i Tyskland.
Läs mer »


 

 

Antikt i Tommarp  |  Adress: Gladsaxvägen 11  |  272 93 Tommarp  |  Tel: +46(0)709367100  |  Epost: info@antiktitommarp.se