LogoÖppettider:
enligt överenskommelse,
ring +46(0)709367100,
info@antiktitommarp.se


Start  »  Konst  »  Marint måleri  »  Ångkorvett
Ångkorvett

Ångkorvett, olja på duk. Ramyttermått: 51 x 36 cm.
Klicka på småbilder för att se i större format.

I Svenska flottan byggdes inalles 5 korvetter i övergången mellan segeldrift och ångdrift. Ångkorvetten på målningen bär örlogsflagga men denna är utan unionsmärke. Detta talar för att fartyget är HMS Saga eftersom hon var den enda kvarvarande ångkorvetten i tjänst efter unionsupplösningen 1905. Övriga hade utrangerats tidigare. Dock är bildlikheten på målningen större med en tidigare ångkorvett, HMS Gefle, varför historiska uppgifter bifogas också för henne.

HMS Gefle var en ångkorvett i svenska flottan. Gefle byggdes på Karlskronavarvet och sjösattes 1 december 1847. Hon var Sveriges första propellerdrivna stridsfartyg, och ett av de första skruvångkorvetterna i världen. Ångkorvetten kunde gå enbart med segel genom att propellern lyftes rakt upp i en brunn. Källa Wikipedia.

HMS Saga var en ångkorvett i svenska flottan. Ombord på Saga övades sjömanskap och båttjänst. Under vintertid tjänstgjorde hon som marketenterifartyg för rekrytavdelningen. Saga användes som kadettfartyg mellan 1878-87 och 1894-1909 men blev senare logementsfartyg. Hon utrangerades 1926. Källa Wikipedia.


Oljemålningen är till salu hos Antikt i Tommarp, Österlen, Skåne.


Relaterade produkter

Fartyg Norman

Läs mer »
 
HMS Tapperheten

Läs mer »
 
S/S SIR Ernest Cassel

Läs mer »


 

 

Antikt i Tommarp  |  Adress: Gladsaxvägen 11  |  272 93 Tommarp  |  Tel: +46(0)709367100  |  Epost: info@antiktitommarp.se