LogoÖppettider:
enligt överenskommelse,
ring +46(0)709367100,
info@antiktitommarp.se


Trender & tradition
Här på "Antikt i Tommarp" har vi denna sida som en kåserisida om kultur, design, konst och om antikviteter.

On this page we present causeries about antiques, design, art and culture.

Antikt i Tommarp, Silfverbergs antikviteter, design och retro håller under 2018 öppet enligt överenskommelse. Vi har också öppet vid varierande tillfällen under vår och sommar 2018. Vänligen kontakta oss för dessa datum, se också under rubriken aktuellt och öppettider till vänster i menyn.

Välkomna!


2018-03-25 Antikt i Tommarp

Välkommen till Antikt i Tommarp, Silfverbergs antikviteter, design och retro och inredning.

Nu i påsk med konstrunda på Österlen, kommer affären vara öppen torsdag till måndag, kl 11:00-16:00.

Vi har massa nyinkomna objekt i affären som kan förgylla hem och tex. kontor.

Till det vackra i livet hör sköna föremål som hjälper oss att se rikedomen i de mänskliga uttrycksformerna!

Välkomna till kultur och skönhet!


2017-07-15 Antikt i Tommarp

Nu, sommar 2017, har vi fyllt butiken med en massa möbler från svenska designers. Till exempel har vi objekt från Carl Malmsten, Erik Chambert, Carl Bergsten, Otto Schulz mfl. Vi har även designade objekt från konstnärer och konsthanverkare som Hald och Gate samt Vicke Lindstrand. Konst av M Pyk och andra.

Vi har också ett flertal nyinkomna marina målningar etc.

Välkomna till Antikt i Tommarp, din antikaffär på Österlen och Simrishamn


2016-03-05 Antikt i Tommarp

Här på Österlen väntar vi nu på tre av årets begivenheter. Vi hoppas på att våren snart är här och ramar in de två andra händelserna, nämligen konstrundan nu i påsk och därefter Brösarpmässan, mässan med orörda antikviteter.

På Österlen och i Simrishamn väntar konst och kulturupplevelser, välkommen du också.


2015-07-24 nyinkommit till Antikt i Tommarp

Ett flertal marina målningar har inkommit till Antikt i Tommarp. Däribland en större oljemålning av pansarskeppet HMS Gustav V.

Inom kort kommer vi att presentera bilder på målningen av HMS Gustav V på hemsidan.

I övrigt har Art Deco och funkisföremål fått ett större utrymme i butiken.

Välkommen till Antikt i Tommarp, din antikaffär på Österlen.


2015-04-26 Hamburg, på spaning efter tider och trender

På resa från Hamburg via Osnabrück till Amsterdam genom ett landskap som badar i vårljus. Har varit på kurs i Hamburg på Google, deras ”groundbreaking course: Search inside yourself” men så fanns också en smula tid över för besök i modets och designens värld.

Alldeles vid hotellet, hotell Renaissance i Hamburg, för övrigt en byggnad som är uppförd i en tidstypisk 1920-tals stil finns Hamburgs ”NK”, ”Alsterhaus”. Besöket i detta fyra våningar höga hus var en upplevelse i skönhet, flärd på de tre första våningarna och i delikatesser på restaurangerna på 4-e våningen.

Så utifrån mode och design, vilka influenser kan spåras. Art Deco är fortsatt starkt som inspiration för mode och inredning. Ett stilideal som i sig var en reaktion på första världskrigets meningslösa våldsspiral, en värld som efter detta krig behövde både glömma och att njuta skönhet.

Art Deco som arkitektoniskt stil fortsätter att påverka byggnadskonsten vilket blev tydligt i Hamburg. Staden som fick utstå svåra bombanfall under 2:a världskriget, sommarn 1943, vilka utraderade de centrala delarna av staden har idag en myckenhet av Art Deco-inspirerad modern arkitektur. Och det byggs i denna stil. Byggnader som klarade sig ur bombningar och eldstormar under kriget har renoverats och vårdats och låter oss uppleva svunna skönheter.

I Hamburg föddes en tanke som handlar om skönhet och liv. Andningen. Att andas genom skönhet. Att vara medveten om skönhet som en nödvändighet, att skönhet gör oss mottagliga för mer skönhet och gör oss mottagliga för livet och andra människor, att ha en medveten närvaro i varje ögonblick.


2015-03-04.

Våren är kommen till Österlen och Simrishamn. Ja vi får hoppas det inte blir några bakslag. För här skjuter nu blad av tulpaner och påskliljor redan ur marken. Snart är blommorna här.

Så varför inte göra en utflykt till Simrishamn och Österlen. Antikt i Tommarp kommer inleda säsongen nu på lördag 7/3 och ha öppet mellan klockan 11:00-15:00.

Välkomna!


2015-01-24

Österlen, den sydöstra delen av Skåne, är en källa att ösa ur när det gäller antikt och konsthantverk. För den som är intresserad av vintage, begagnat och loppis finns här också ett fantastiskt utbud.

Om utflyktsresan börjar vid Kristianstad och går sydvart mot Österlen för att kanske nå Ystad som mål, se vägvisning mot Ystad och Simrishamn, kommer ni att möta ett flertal antik och loppisaffärer på de olika orter som passeras på vägen. Kommen till Simrishamn tag väg 11 mot Malmö, efter ca 8 kilometer kommer ni till en by vid namn Östra Tommarp. Tag höger från väg 11 och kör in i Tommarp, Tag 1:a in till höger in på Gladsaxvägen och efter 150 meter ser ni Antikt i Tommarp på vänster sida. Hos Antikt i Tommarp finns ett stort urval av kvalitativa antikviteter.

På Österlen finns mycket att se och uppleva. Alldeles i närheten av Antikt i Tommarp finns Glimmimgehus medeltida borg, troligen nordens bäst bevarade medeltida borg. Inte så långt bort, ett par kilometer finns de mycket vackra och välbevarade byarna, Brantevik och Skillinge, väl värda ett besök.

Österlen och Skåne ger också möjlighet till kulinariska upplevelser med ett flertal bemärkta restauranger. White guide har 17 restauranger i sin guide för sydöstra Skåne, Österlen. Den som söker mat i skånsk tradition, "go mad, möe mad och mad i rättan tid" så finns här också mycket att välja på när du är på Österlen.

Så efter ett besök hos Antikt i Tommarp på er väg mot Ystad välj kustvägen för att se Glimmigehus och byarna. Låt sedan vägen ta er till Ale stenar och Kåseberga. Här finns en utmärkt restaurang eller ta er till Olof Victors cafe för lite förtäring på vägen till Ystad.

Detta är bara lite av det som finns att se och uppleva på en kulturresa på Österlen, Skåne.

Välkomna hit ni också.


2015-01-16

Antikt i Tommarp, på Österlen i Skåne, är en antikhandel som köper och säljer genuina antikviteter och konsthantverk. Vi blandar inte nytillverkat som försöker se gammalt, eller så kallat shabby chick, med föremål som är gamla och från den tid då de gjordes. Hos oss är antikt det det är.

Däremot är det helt rätt att blanda nytt och gammalt i sin inredning för att så kunna skapa sig ett personligt hem eller kontor. Men som antikhandel är det vårt ansvar att kunna förmedla kunskap om ett föremåls historia eller tillverkningsperiod eller ålder.


2015-01-12

Ett nytt år, 2015, har just inletts. För antikaffären så har en massa nya objekt inkommit. Särskilt gäller detta föremål med nautisk anknytning och så klart också en trevlig mängd föremål från svensk design guldålder, art deco och funkis. Välkomna.


2013-12-29

Hemsidan har uppdaterats med en del förändringar och nyheter. Så har till exempel Jugendföremål fått en egen rubrik samt att Art Deco inspirationssidan lyfts fram som en egen sida. Art Deco inspirationssida kommer inom kort att uppdateras med fler bilder från resor och platser som kanske kan intressera.

Dessa förändringar har tillkommit för att Du som besökare skall ha lättare att finna det som du är intresserad av.

Vi vill också passa på att önska alla våra besökare och kunder ett gott nytt år, 2014.


2013-06-23

Antikt i Tommarp utökar Retro avdelningen med mer föremål och möbler från 1900-talet. Välj i menyn till vänster, se under rubriken Art Deco och Ystad metall.

Trädgårdens antikviteter har nu fått en alldeles egen rubrik hos Antikt i Tommarp, se menyn till vänster. Under trädgårdsantikviteter kommer vi att lägga ut olika trädgårdsdekorationer och tillbehör som urnor, baljor och äldre trädgårdsverktyg etc. Välkommen till denna sida.


2012-11-18

At Antikt i Tommarp we present a various of items, collectibles and furniture from the period of Swedish Art Deco. The Swedish Art Deco period, 1925-1935 was a short but very rich period of design and art. It started in the early years of 1920 and got its peak around the years of the world exhibition 1925 in Paris, "Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes", (International Exposition of Modern Decorative and Industrial Arts).

At the Stockholm exhibition, 1930, the ideas from Functionalism took over and the Art Deco form, ideas and design just fade away. Some of the great designers from the period was forgotten and their names was seldom heard of. Now a days we rediscover these designers, architects and craftsmen and their work and art.

At antikt i Tommarp we ar happy to carry on the tradition from the Art Deco period by presenting items from Swedish Art Deco era.2012-09-04

At Antikt i Tommarp: Silfverbergs antiques, design och interior design we care for and will always try to keep objects and furniture of the best quality of antiques in our shop. Especially are we interested in the era of 1920-1940, art deco. In the shop you will find a broad variety of furnitures and other objects related to this era, the most beautiful era of design.

Welcome to the shop or our homepage.


2012-07-12

Kulturhistoria kallas vetenskapen om människans kulturella utveckling. Denna vetenskapsgren inbegriper skilda perspektiv på den kulturella utvecklingen. Den äldre kulturhistorien sysselsatte sig oftast med en specifik historisk period, gärna i dess helhet, eller med nationella frågeställningar kring folkliga sedvänjor och ritualer. Den "nutida kulturhistorien" har anlagt mer teoretiska perspektiv på symboliska kulturformer i det förflutna. Även om skillnader inte skall överdrivas är den nya kulturhistorien långt mer intresserad av kommunikativa processer – och deras historiska förändring sedda oftast från ett vardagsperspektiv.

Kulturhistorien och de artefakter människor lämnar efter sig i tiden är de avtryck vi människor gör i den tiden vi lever i. Gemensamt genom historien har vi i alla tider gestaltat och förskönat våra liv och föremål om möjlighet därtill funnits. Avtrycken, till exempel det enkla snidade mönstret på halsringen på kåsan säger inte bara något om tiden då den tillkom, den säger dess mer om ägaren som önskade synliggöra sig genom föremålet.

Detta perspektiv kan anläggas på hela designhistorien där föremålen blir bärare av samhällsideér och människans syn på sig själv.

Så att besöka antikaffären är inte enbart att bese äldre föremål utan likmer en resa genom människans avtryck i tiden. Kanske också en resa i den personliga historien genom hur vi förhåller oss till våra artefakter.


2012-06-03

Nu är utställningen om Ystad metall öppen på kostmuseet och klostret i Ystad. Silfverbergs antikviteter, design och inredning, Antikt i Tommarp, erbjuder intresserade ett brett utbud av objekt från Ystads metall. Vi har föremål från flera ledande designers och medarbetare vid Ystad metall.

Sifverbergs Antikviteter, Design och Inredning kommer på hemsidan, under juli 2012, att presentera ett utökat urval av objekt från Ystad metall som vi har i butiken. Välkommen till hemsidan och butiken i Östra Tommarp.


2012-05-14

Om Ystad metall

I sommar kommer Ystad Metall presenteras på en utställning arrangerad av konstmusseet i Ystad. Klostret i Ystad presenterar samtidigt en utställning som fokuserar på företagets historia och tillverkningsprocessen.

Datum och öppettider:

Museet; 2:avåningen om Ystad Metal, 9 juni t.o.m. 19 augusti,
Öppettider i sommar - 25 juni t.o.m. 12 augusti,
måndag-fredag 10.00-17.00, lördag-söndag 12.00-16.00

Klostret Ystad 9 jun 2012 - 11 nov 2012 12:00 - 16:00 lördag, söndag,
9 jun 2012 - 11 nov 2012 12:00 - 17:00, tisdag, onsdag, torsdag, fredag.

Hos Antikt i Tommarp, Silfverbergs antikviteter, design och inredning finner du ett urval av föremål och objekt från Ystad Metall, även tennföremål från Ystad tenn.

Välkommen att besöka butiken.


2012-04-08

Art Deco är stilen med stort S och trenden inom inredning enligt en artikel i Svenska Dagbladet idag, söndag.

Antikt i Tommarp, Silfverbergs antikviteter, design och inredning, tillhandahåller en mängd möbler och föremål från tidsperioden 1920-1940. I år har vi utökat sortimentet ytterligare. Välkomna att besöka oss!

We sell furniture, objects and collectibles from the period of Art Deco, 1920-1940. Welcome to visit us!


2012-03-10

Vårens första tecknen visar sig på Österlen där det återvändande ljuset lockar de tidiga vårblommorna att slå ut.

Ett annat vårtecken är att antikmässan i Brösarp närmar sig. Den äger rum från fredagen 16 mars till och med söndagen 18 mars. Brösarpsmässan är ett tillfälle för den antikintresserade att kunna ta del av antikviteter i originalskick.

Under mässan, lördag och söndag, kommer Antikt i Tommarp hålla öppet.

Välkomna!


2011-11-09

Snart Mårtens afton på Österlen. Våra gästgifverier och restauranger erbjuder traditionell gåsamiddag med svartsoppa, stekt gås med alla tillbehör och äppelkaka som efterrätt. Låter det fantastiskt? Det är det!

Österlen erbjuder, oavsett årstid, höjdpunkter inom kökskonsten såväl som annan konst!

Välkommen hit och njut!


2011-09-10

Även om sensommarvärme ännu mjukt omsluter Österlen så minskar dagsljuset dag för dag och vi går mot hösten med alla sina färger. Det är också en tid för innevistelse och eftertanke.

Hos Antikt i Tommarp, Silfverbergs antikviteter, design och inredning, har vi många spännande antikviteter och inredningsföremål som hjälper dig att bona om det för dig inför hösten.

Föremål och möbler i Art Deco har en allt större publik och eftersom vi har ett särskilt intresse och inriktning på Art-deco och funkisperioden, 1920-1940, är det särskilt roligt att denna guldgruva inom design, inredning och mode åter uppmärksammas. Designern Ralph Lauren lyfter fram detta i sin höstkollektion 2011 samt på sina inredningssidor. Bifogar länkar, se nedan.

Musik, i modern tappning, inspirerad från tidsperioden kan du finna hos Max Raabe & Palast Orchester, se länk.

The Art Deco era have an increasing intrest among people enjoying style, design, home interior and fashion. The British designer, Ralph Lauren, and his 2011 Fall women collection are quite inspired of the Art Deco era. So is also Ralph Lauren interior design. Se links below.

Music from the golden years of 20-30´s in modern arrangements can you find by Max Raabe & Palast Orchester.

Links:

Ralph Lauren:

http://www.ralphlauren.com/shop/index.jsp?categoryId=11272811&cp=2184048&ab=global_women_collection

http://www.ralphlaurenhome.com/collection/2011_fall/One_Fifth/default.aspx

Max Raabe:

http://www.youtube.com/watch?v=msYK1YFhL74&feature=related

Have a nice fall 2011.


2011-07-02

Antikt i Tommarp, Silfverbergs antikviteter, design och inredning, kan nu presentera nyinkomna föremål från Svenska Flottan i affären. Nämnas kan en skottlanterna från pansarskeppet Thor, 2 st. tasklås från flottan, personliga tillhörigheter märkta med de fartygsnamn där sjömannen varit påkommenderad, m.m. Dessa föremål samt ytterligare andra kommer att presenteras på hemsidan under främst augusti månad.


2011-06-12

Antikt i Tommarp, Silfverbergs antikviteter, design och inredning har utökat sortimentet med föremål och möbler från Art Deco perioden. Särskilt bland det nyinkomna kan nämnas en figurin av Hagenauer. Denna kommer inom kort presenteras på hemsidan. Välkommen.

Antiques in Tommarp, Silfverbergs Antiques and Design, are proudly to present new objects and furniture from the period 1920-1930. Especially we would like to highlight a figurine from the Austrian artist Hagenauer. Pictures will soon be presented on this site. Welcome!


2011-05-22

Nu börjar snart sommarauktionenrna. Möjligheten att finna spännande och intressanta objekt från orörda hem och dödsbo finns nu.

Dessvärre är det så att en del auktionister och auktionsföretag blandar upp och in nya föremål bland de äldre objekten. Detta utan att tydligt informera konsumenterna/auktionspubliken. De inblandade nya föremålen är ofta patinerade för att se gamla ut och lånar trovärdighet från genuina och gamla föremål genom att presenteras i deras sällskap.

Fenomenet att blanda in nytillverkning bland äldre föremål kan även förekomma vid vanliga stadsauktioner och motsvarande såväl som hos mindre nogräknade antikhandlare.

De auktionister såväl som anitkhandlare som gör på det sättet urholkar trovärdigheten hos hela branschen i syfte att göra snabba vinster utan att ta sitt kundansvar.

Som konsument kan du istället välja seriösa antikhandlare och auktionister som ger dig korrekt information om föremålet och också ger en tydlig skaderapport om skador skulle finnas.

Antikt i Tommarp, Silfverbergs antikviteter, design och inredning, ger alltid information om föremålens ålder, kvalitet, provinens om denna är känd och eventuella skador om sådana finnes.

Välkommen!


2011-05-17

Antikt i Tommarp; Silfverbergs antikviteter, design och inredning har spännande och intressanta nyinkomna föremål i affären. Bland annat kan nämnas en model av världens minsta fullriggare, Jarramas, en skottlanterna från torpedbåten HMS Polaris, en litografi av Gösta Werner, flera föremål i Art Deco. Allt presenteras de närmsta veckorna på vår hemsida. Välkommen!


2011-05-07

Våren, ja kanske sommarn har kommit till Österlen. Här är grönt och blomprakt och äppelblom är estetiska höjdpunkter. Här möts himmel och hav i en blå horisont.

Antikt i Tommarp, Silfverbergs antikviteter, design och inredning, har ett intressant sortiment med Art Deco och Funktionalismens föremål och möbler. Vi har en särskild förkärlek till möbler och föremål från tidsperioden 1925-1940.

Vidare har vi fått in ett antal skottlanternor från några av flottans fartyg.

Välkommen till Antikt i Tommarp, Silfverbergs antikviteter, design och inredning.


2011-04-03

Våren gör sig synlig på Österlen denna söndag med sol och värme. Människorna kan röra sig lite friare utan vara påbyltade lager på lager. Våren märks också genom att handelsträdgårdarna annonserar om att ett rikligt utbud av våren blommor nu finns tillgängligt.

Trädgårdens antikviteter har nu fått en alldeles egen rubrik hos Antikt i Tommarp, se menyn till vänster. Under trädgårdsantikviteter kommer vi att lägga ut olika trädgårdsdekorationer och tillbehör som urnor, baljor och äldre trädgårdsverktyg etc. Välkommen till denna sida.

Vårens stora konsthändelse, Konstrundan på Österlen, är i antågande. Under påsken kommer Antikt i Tommarp ha öppet torsdag 21 april till och med måndag 25 april, klockan 1100-1600 alla dagar. Välkomna!

2011-03-11

Snart stundar Brösarpsmässan på Österlen. Mässan genomförs i byn Brösarp som är en av portarna till Österlen. Du finner en länk till Brösarpsmässan hemsida på "Antikt och aktuellt" se menyn till vänster.

Under mässdagarna kommer Antikt i Tommarp, Silfverbergs antikviteter, design och inredning, hålla öppet lördagen 19 mars mellan kl 1000 och 1600. Välkommen!


2011-02-17

I dag öppnar den stora antikmässan i Älvsjö, Stockholm. Den första av vårens stora antikbegivenheter.

På Österlen väntar vi ivrigt på våren om än tidigt, men det finns tecken.

Välkommen till en inspirerande vår med Brösarpmässan och konstrunda på Österlen våren 2011.


2010-11-03

Hösten har kommit till Österlen. Det mjuka landskapet har svepts in i disets försonande gråskalor. Dock, klara dagar då ljuset flödar från molnfri himmel finns redan tecken på ett nytt ankommande år. Naturen kläder sig i knivskarpa kontraster, färger av grönt,brunt grått och svart. Österlen är sant fantastiskt oavsett årstid. Men nu skall vi se fram mot allt mörkare dagar och längre nätter samtidigt som ljuset kommer till oss i högtiderna under hösten och vintern.

Vi på Antikt i Tommarp, Silfverbergs antikviteter, design och inredning, har fyllt på med olika trevliga möbler och objekt inför julhögtiden. Vi har nyinkomna möbler såväl som samlarobjekt i varierande ålder och inriktning. Allt från nautica och militaria till god allmoge.

Kontakta oss för aktuella öppettider.

Välkomna


2010-07-10

Antikt i Tommarp, Silfverbergs antikviteter, design och inredning, från renässans till Art Deco. Vi presenterar utvalda objekt i vår butik och på vår hemsida. Välkommen!

Silfverbergs antiques, design and interiors. We present selected items and collectibles from renaissance to Art Deco in our shop and at our home page. Welcome!


2010-07-04

Det förväntas upp och kanske till och med över trettio graders värme i dag söndagen den 4-e juli. Redan nu, klockan 0626, är det varmt. En blå himmel och dito hav, stark sol, gröna fält och prunkande lundar och trädgårdar. Kulturlandskpet Skåne och dess utpost i öster, Österlen, inbjuder till strövtåg.

I sydväst reser sig fullt synlig Bornholm ur havet, och efter en kortare tur längs kusten norrut, Stenshuvuds majestätiska hjässa. Vänder vi i stället oss längs kusten västerut kommer byn Kåserberga och Ales stenar. Ales stenar är en av de största skeppsättningarna i Norden. Från höjden ovanför Kåseberga by erbjuds en fantastik upplevelse, både av skeppsättningen som av den milsvida utsikten.

Ur det hav där fiskare i generationer hämtat sin bärgning och ur den jord som odlarmöda av bönder frambringat goda råvaror har ett kvalitetstänkande vad gäller råvarors kvalitet växt fram. På Österlen kan goda matvaror köpas både direkt från producenten som på olika försäljningsställen. De goda råvarorna har också skapat en matkultur som återfinns i de restauranger som finns lite överallt på Österlen. I nämnda Kåseberga finns exempelvis Vendel Ales stenar.

Österlen har också blivit den plats som konstnärer av skilda utövanden funnit att där får själen ro. Ro både av återhämtning, men också för att kunna göra det som är människans bestämmelse, "att skapa bortom sig själv, att överskida sin existens gränser, att göra avtryck i tiden".

Österlen erbjuder plats att återupptäcka sig själv och att åter förlora sig i det kulturlandskap som Österlen är.

2010-06-30

Njut sommaren på Österlen. Österlen, ett kulturlandskap i alla dess aspekter. Med konstnärer av alla slag från mat till musik och gestaltande såväl som bild och skulpturkonsnärer men framför allt ett kulturlandskap där själen får ro.

Välkommen hit du också!


2010-05-29

Inför 2010 års säsong har vi lyckats fylla affären med möbler och föremål från skilda stil och designepoker. Alltifrån senbarock, rokoko, gustavianskt och empir till jugend och art deco, Swedish Grace. Vi försöker alltid finna möbler och föremål som på ett genuint sätt uttrycker respektive tidsperiods karakteristiska.

Här på Antikt i Tommarp, Silfverbergs Antikviteter, Design och Inredning, har vi detta år utökat avdelningen med möbler och föremål från tidsperioden 1920-30 tal, Art Deco.

I samband med de stora världsutställningarna på 20-30-talet myntades begreppet Swedish Grace, for möbler inredning och föremål i Art Deco som var designade och framställda i Sverige. Swedish Grace blev mycket uppskattat såväl inom Sverige som i utlandet.

På menyn på vänstra sidan av vår hemsida finner du rubriker till de olika avdelningarna som vi beskriver möbler och föremål under. Klicka på rubrikerna och sök vidare till det som intresserar.

Välkommen till Antikt i Tommarp, Silfverbergs Antikviteter, Design och Inredning!


2010-05-15

På Österlen känns det som hela landskapet håller andan inför den värme som borde komma för att få våren över till sommar. I dag, lördagen den 15-e maj, har vi haft regn och inte så varmt. Dock har antikaffären haft en hel del besökare som bytt arbete i trädgården mot utflykter i det "antika landskapet". Besökarna har fått möta mycket nytt som vi är glada att presentera.

I antikaffären, Antikt i Tommarp, Silfverbers antikviteter, design och inredning, fortsätter vi med att presentera 1920-talet. Denna gång t.ex. med med ett salongsbord av Carl Malmsten med en underbar meanderbård på sargen, ett fint garderobsskåp och ett sideboard med en otroligt vacker stiliserad intarsia på framsidan. De två sista föremålen saknar vi för stunden namn på designers för.

Den natuska avdelningen har som sitt främsta objekt en vattenbehållare från 2:a klassens kanonbåt HMS Gunhild. Från Gunhild torde inte många föremål finnas kvar.

Alla dessa objekt kommer vi att presentera på förstasidan allterftersom. Håll utkik.

Njut våren!


2010-04-10

Ibland måste vi människor utmana våra föreställningar. Det är lätt att skapa föreställningar, föreställningar eller antaganden om förhållanden i livet som snabbt blir till sanningar eller till inre visshet.

En sådan s.k. sanning är den om mode, stil och förfining som motsatsen till socialt medvetande och ansvarstagande. Det är naturligtvis inte på det sättet. De socialt medvetna pionjärerna inom design och kulturhantverk under 1900-talets början betonade särskilt vikten av en fruktsam förening av kultur, design och social medvetenhet.

Hela antik och vintagebranschen är ett exempel på socialt och ekologiskt, ansvarstagande, parat med medvetenhet om skönheten i de genomtänkta linjerna och materialen.

Det är dags att utmana föreställningarna! Skönhet, design, konst och mode är förenligt med socialt ansvarstagande och medvetenhet, inte motsatsförhållanden!


2010-03-26

Ja, det dröjde faktiskt en månad till, mot vad jag skrev i mitt förra kåseri, innan våren kom. Men nu är den här. Primulan klarade sig och har nu fått sällskap med ett antal penseeér i blomlådor. Det är trevligt att hälsa våren välkommen med de första färgrika blommorna. I trädgården utanför antik och designaffären blommar vårens första lökväxter i myckenhet.

Snart är det konstrunda på Österlen och detta är en händelse för alla konstintresserade att uppleva och besöka. Affären kommer att hålla öppet fredag, lördag, söndag samt måndag under påsken. Öppettid klockan 1100-1600. Välkomna!


2010-02-21

En sällsamt sträng vinter på Österlen detta år med myckenhet av snö och kyla. Detta väderförhållande frös också ned mycket av den aktivitet som brukar försiggå även under vintersäsongen. Nu väntar vi på våren. Normalt brukar den infinna sig runt den 20-e februari, i år får vi nog vänta en stund till. Men under dagen, lördag den 20-e, har en varm sol lyst genom revor i molntäcket och endast få snöbyar visat upp sig. Solen tog faktiskt och snötäcket påverkades. Snart är det dags att sätta ut de härdade Primula som odlats och härdats för att vara först ut bland de förkultiverade blommorna.

I skyddade sydlägen dyker nu de första vår blommornas grönska fram. Ja den är nog inte så avlägsen, trots allt, våren, även om stora delar av Sverige får mycket snö denna dag.

Våren innebär att en massa stimulerande aktiviteter tar sin början på Österlen. Först ut är antikmässan i Brösarp. I påsk följer konstrundan på Österlen och sedan så kommer allt som hör vår och sommar till på Österlen med mässor, kultur och evenemang. Välkommen hit Du också!2009-12-30

Efter två dagars ledighet och studiebesök i Köpenhamn, efter besök på konstindustriella museet på Bredgade som i ledande antikaffärer kan Köpenhamn på det varmaste rekommenderas för den antikintresserade. En annan iaktagelse som rör priser, är att vi i Sverige ligger långt under prisbilden i Danmark för jämförbara föremål eller möbler. Kanske är det därför som vår kulturskatt, både den antika som de moderna klassikerna, försvinner till Danmark och till utlandet.

Antikt i Tommarp, Silfverbergs Antikviteter, Design och Inredning, önskar alla kunder och besökare ett GOTT NYTT ÅR 2010!


2009-12-19

Tidningen "Året Runt" var här hos oss i Antikt i Tommarp och gjorde ett reportage. Du kan avnjuta detta reportage om jultomtar i veckans nummer. Framöver kommer också ett inslag om keramik som kanske kan intressera.

Antikt i Tommarp har något för de flesta smakritningar från Barock till Art deco, rokoko, gusatvianskt, empir och annat dessemellan.

Mest av allt är vi en butik för kulturföremål och design. Välkommen du också!
2009-12-18

Allmogekrona med olikfärgade glaskulor från Le Bon Marché, rue de Sevres, i Paris. Så kan stilblandningar ske. Svensk allmoge med luffararbetsinslag och kitschiga glaskulor från en av världens mer högkvalitativa (och glamorösa) varuhus. En juldekoration mitt i den skånska myllan, och snön!

I Skåne, där snön vräker ner som man skulle säga i andra delar av Sverige, är det nu vinter helt plötsligt. Här, på Österlen, kommer snön snett nedifrån, eller upplevs så, och far och flyger, bygger vallar, och skapar trafikproblem. Då är det skönt att stanna inomhus och förbereda lördagens öppethållande som kommer att gå i julens tecken. GOD JUL!


2009-12-06

Det mänskliga livet är som allt annat ändligt. Vår tid på jorden är, förutom ansvaret för vår egen utveckling, ett ansvar att förvalta det vi fick från de tidigare generationer som vandrat här. Det betyder också att lämna till nästa generation det som vi skapat. Med lite fundering på vad vi lämnar till nästa generation kan det konstateras att det inte är en helt lätt fråga. Kommer spånplattan och de "möbler" som skapats ur den finnas kvar och uppskattas? Eller kommer de spektakulära inredningsstilarna som presenteras i olika "total make over"-program på tv finnas kvar som "stilar"?

Frågan är; vad skapar vi, vad lämnar vi vidare och vad tar vi ansvar vi för?

När det gäller stilar och konst och konsthantverk kanske vi måste titta i backspegeln och inte bara se till vår egen tid som den enda måttstocken.

Om vi förlorar sammanhanget med stilhistorien och männskorna bakom den kommer vi att famla utan hitta genuina uttryck för vår tid.

Vi kommer på denna sida inleda en serie artiklar som behandlar sammanhanget i tiden med stil och mänskilgt uttryck. Vi börjar med en litet påstående:

Sök i det samkomponerade, det väl avstämda, som finns att hämta från det tidiga 1900-talet, som ännu till del är sett över axeln innehåller tillverkningskvalitet och sammanhang. Sök gärna där och finn till ditt hem det du kan lämna till kommande generation.


2009-12-03

Christmas-collectibles

In our shop you can buy all things needed for decoration your home for Christmas. We have Christmas collectibles from the beginning of the 20th century as decoration for the Christmas-tree, Sancta Claus figures from Sweden and Germany and objects made out of straw and so on. Please visit our pages and enjoy.

Gamla juldekorationer

I affären finner du äldre juldekorationer för julgranen såväl som för ditt hem i övrigt. En större sortering av jultomtar har plockats fram. Besök våra sidor och gläds åt fina gamla juldekorationer.


2009-11-21

Nyss hemkommen från Paris och åter till/i den skånska myllan. Ett besök som var kontrastrikt. Var på loppmarknad en bit från Place de la Bastille och åkte därifrån till Le Bon Marché, på rue de Sevres, som är Paris äldsta varuhus med alla de "stora" design- och modeskaparna som utställare och deras affärer. I sanning en kontrast.

Besökte naturligtvis också de givna sevärdheterna under dagarna i Paris. Ett område som gjorde starkt intryck var området runt St Paul och rue St Paul med alla små antikaffärer i samma kvarter. Detta område ligger alldeles i närheten av där rue de Rivoli går över i rue St-Antoine.

Antikaffärerna där är en provkarta på det som spänner från de mest intressanta kulturföremålen till Bric-ā-brac.

Ett annat tydligt intryck från Paris är det starka varumärke stilmässigt som Art déco (kortform av franskans art décoratif "dekorativ konst") utgör. Detta finner du både i antikaffärerna i St Paul och på Le Bon Marché.

När det gäller antikviteter är fortfarande Art deco prismässigt lågt värderat i Sverige jämfört med Frankrike. En jämförelse; en buffé i Art deco kostar i Paris 17-22 000 SEK medan en i motsvarande stil, skick och kvalitet i Sverige betingar ett pris på kanske 6-8000 SEK. Det finns med andra ord all anledning till att värna om vårt vackra stilarv, men inte bara som ett ekonomiskt arv, utan mera som ett kulturhistoriskt sådant. Annars försvinner det helt ut ur landet.

Jag kommer att återkomma med mera reflektioner om stil och livskvalitet från Paris i kommande tankar på denna sida.


2009-10-24

Hi there,

For Art Deco lovers and people intresting in Art Deco objects and Art Deco architecture I recommend the following links: http://www.decopix.com/
and; http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Art_Deco_architecture
For items in Art Deco please visit; http://www.decodame.com/

We have some new Art Deco furniture and objects in the shop and we will present them on our site during the following weeks. Visit "Antikt i Tommarp" now and then to enjoy the new Art Deco objects.
2009-09-26

Hösten, fast sent ankommen här på den östskånska landsänden, Österlen, börjar nu märkas. Träden skiftar över i varma höstfärger. Noterade detta under bilfärd från Simrishamn till Ystad idag. Där, strax öster om Ystad, fanns nu helt plötsligt höstens färger även om dagstemperaturen ännu ligger runt 20 grader. Strax infann sig känslan, åhh så skönt, livet tar en lugnare takt. Naturen, precis som livet i övrigt på våra breddgrader, behöver avsluta året som är och samtidigt i denna process förberedda för kommande år med allt som däri kan rymmas. Så nu är tid för både avslutning och framåtsyftning.

När nu mörkret kommer mer och mer påtagligt, emedan rosorna ännu blomma i trädgården som påminnelse om sommaren, är det viktigt att vi människor också ägnar oss åt en stunds reflektion. Att njuta de tända ljusen om aftonen, att svepa in sig en vackert vävd filt, att ägna sig åt och hänge sig åt en smula glamour är det som själen behöver. Unna dig en film som handlar om klädkonst; Coco innan Chanel (1) med Audrey Tautou som Coco. Njut av vackert fotografi och en sensuell film med många bottnar. Njut av komplexiteten i bilden av människan.

Må gott
Jarl

(1) Filmens titel: Coco avant Chanel.2009-08-23

Haute Couture är konst. Pręt-ā-porter är konst, fast bredare. Måleri, poesi, författande och musik etc, såväl som allmoge, till högreståndsmöbler och föremål, är också konst. Den gemensamma nämnaren är människans avtryck i tidens lopp. De unika avtrycken blir kultur och kulturlager. Dessa binder samman människor och ger en föreställning om sammanhang i tiden.

De mera gemena föremålen som flyter omkring som vrakspillror i tidens hav och spolas upp på diverse loppisar landet runt är stundom sorgliga uttryck för sammanhangslöshet. Föremål som tillskapats mera för ett konsumtionsbehov än ett bruksbehov. Därför reduceras dessa föremål till vrakspillror på konsumtionens hav.

I den etablerade antikhandeln kan du finna föremål som är kulturbärare, människans avtryck i tiden, kulturföremål.

Copyright Jarl Silfverberg
2009-08-11

Ständig förfrågan och intresse för Art Deco föremål och möbler såväl som föremål och möbler från 1930 och 1940-talet gör att vi nu presenterar en egen rubrik för dessa objekt på vår hemsida; www.antiktitommarp.se.

Det är glädjande att en stilperiod som Art Deco alltmer uppmärksammas. En stil som föddes ur förödelsen och krossade drömmar i samband med första världskriget. Europa och världen återhämtade sig och en ny framtid spirade. Det fanns åter plats för design och konst. Art Deco som sammantagen stil presenterades på världsutställningen i Paris år 1925. Stilen innebar en brytning mot tidigare stilideal. Ett nytt stilideal som förenade klassicism med flärd, livsnjutning och dekadens men väl också med maskinålderns stiluttryck. I Sverige fick stilen ett mera återhållet uttryck och kom att kallas Swedish Grace.

Välkommen till den vackraste av stil och designperioder.
2009-07-21

Sommar på Österlen.

I år har vår landskapsdel verkligen gjort skäl för sitt namn, Österlen! Medan stora delar av Sverige satts under vatten av rikligt regn har denna sydöstra landsända förskonats. Det är först i denna vecka som ett efterlängtat regn fallit.

Medan molnen skingras denna tisdagskväll och den underbara solen åter lyser fylls gator och restauranger, stugor och hus av semesterfirande. Grillar tänds och vin och matvaror förtärs i goda vänners lag, allt medan solen går ned över det vackra landskapet. I år tror jag det är fler besökande här sett mot tidigare år. Sveriges Provence eller Toscana gör sitt bästa för att välkomna alla.

I antik-Skåne händer mycket just nu. Alldeles nyss var det Degerberga antik- och samlarmässa. Strax stundar den stora antikmässan i Helsingborg. För den som istället söker sig till mindre ställen finns snart nog i varje by och samhälle antikaffärer och om helgerna anordnar ett flertal föreningar loppisar och dyligt.

Kukturevenemang som "Jazz under stjärnorna" i Brantevik, teaterföreställningar, konst och konserter finns i riklig omfattning att besöka för den kulturintresserade.

Välkommen du också!2009-03-15

Sambandet mellan människorna och de föremål som omger henne blir uppenbart om vi väljer att betrakta föremålen som identitetsbärare i livet. I detta perspektiv är ett aktivt, medvetet val av möbler, konst och föremål väsentligt för den egna upplevelsen av helhet och sammanhang. Så designar vi våra liv såväl som våra hem, med meningsbärare. Dessa kommunicerar oss.

Här finns också förståelsen för människans avtryck i historien som förmedlas oss genom hennes skapade föremål. En väg till förståelse av människan går genom studiet av avtrycken i stil eller design-historien.


2009-02-28

Våren börjar så smått närma sig Österlen efter förra veckans kyla och snöfall. De första vårblommorna spirar i täppor och trädgårdar. Den första fågelsången i glädjen över ljusets återvändande hörs i skymningen.

Ett annat vårtecken är att Brösarpsmässan går av stapeln 13-15 mars. Under mässan håller vi öppet lördag 14 och söndag 15 mars kl 11-1600. Välkomna!


2009-01-01

Vi på Antikt i Tommarp önskar alla våra kunder och besökare ett gott nytt år 2009.

Kvalitetsmedvetna val vid köp av antikviteter har alltid, vid alla tidigare lågkonjunkturer, visat att kvalitetsföremåls värde varar. Lika viktigt är det att handla med hjärtat, det som glädjer är också det som ger mest stämning åt ett hem. Således gäller det att förena förnuft med känsla som alltid i livet för goda val.


2008-12-21

En alldeles underbar söndagsmorgon på Österlen med sol och blå himmel. I en jordbruksbygd som denna, innebär december och julhögtidens ankomst att livet rör sig i lugnare takt. Höstplöjningen och den sista betupptagningen är avklarad. Fokus kan nu röra sig inåt till den världen som nu kan få hämta näring när friden sänker sig över slättens landskap.

Våra sommarboende på Österlen anländer nu också för att bli, om än för några veckor, vinterboende här. Vår lilla stad sjuder av dialekter från andra delar av landet. Så lever vi upp samtidigt som landskapet går till vila.

I antikaffären kommer julgåvor och klappar att finnas för den intresserade att botanisera bland.


2008-12-05

Art Deco, en alldeles egen avskalad form av klassicism. Hur då en egen form om det är en variant av klassicismen? Art Deco eller den svenska formen tjugotalsklassicismen tar sin utgångspunkt i en reaktion mot nationalromantik och jugend och blir en avskalad och stilren form av klassicism med antika ideal inom arkitektur och konshantverk. Inom akitektur kan Stadshuset respektive Stadsbiblioteket i Stockholm vara ett exempel, inom konsthantverk vårt svenska konstglas av Simon Gate och Edward Hald. Ur detta perspektiv är vår svenska tjugotalsklassicism en alldeles egen stil, ett eget formspråk med en tydlig förankring i de historiska stiltraditionerna.

Vi är i december. Drömmarna och önskan om en fridfull julhelg finns där bland kunderna i antikaffären. För att ge begagnade presenter, vilket antikföremål är, krävs en särskild omsorg och kunnighet om mottagarens önskemål och preferenser. Kvalitet är alltid välkommet. Söker du julgåvor med värde, som varar i alla aspekter, kan antikhandeln vara alternativet för dig som söker personliga gåvor till dina kära.


2008-11-22

Så kom det då, vinterväder med snö och halka som det plägar göra på Österlen, plötsligt. I affären har vi lagom till det i vitt insvepta landskapet packat upp de julsaker från förr som ger julen en skimrande upplevelse av tradition.

Antika julklappar är det möjligt? Ja, som ett härligt sätt att förnya mitt bland det moderna med platt-tv och annat eller vad nu årets julklapp kommer att bli. En del tror att det blir upplevelseklappen som gäller för 2008. Vi tror att det personliga, det omsorgsfullt gjorda valet av gåva, som också visar givarens intention, är det som ihågkommes av mottagaren.


2008-11-15

Höstdimman breder ut sig över det Österlenska slättlandskapet, suddar ut de skarpaste konturer, gör vårt hörn av Skåne än mjukare. Nyplöjd åkermark med feta silverglänsande tiltor blänker i blek novembersol då solen kunnat skingra morgondimman. Ännu blommar som en sommarens sista hälsning rosor i skyddade lägen.

Hösten är en tid för såväl naturens som människan återhämtning och förberedelse för nya utsikter och en ny växt. I den turbulenta värld av finanskriser, börsras och dess konsekvenser snurrar tiden allt snabbare för oss människor. Behovet av att få finna skyddade hörn i tillvaron blir viktigt. Särskilt som detta förnekas oss i en allt mera ekonomiskt fixerad tid.

Vi är i behov av sammanhang och där kan antika föremål skänka oss detta. Antikviteter har också visat sig vara en någorlunda säker investering, inte bara i känslor och återskapade minnen, men också rent ekonomiskt. Särskilt gäller detta de antikviteter som kvalitetsmässigt är bra. Så låt dina känslor påverka dig, skapa det sammanhanget du behöver och sök bra kvalitet i alla livsval.


2008-07-07

Jag fick en fråga som blev en reflektion. Ja, vad är dyrt och vad är billigt? Detta var frågan från en av mina kunder. Denna fråga kräver en stunds begrundan, reflektion.

Egentligen handlar allt om vår, min och din perception och föreställning om kostnader relaterat till "vad är det jag får för mina pengar?"

I grund och botten handlar det om flera begrepp:
Dyrt är det när en vara inte ger valuta för pengarna, dvs utfallet av köpet och förväntningarna som vi har kring varan inte motsvaras.

Billigt är det när en vara ger ett mervärde vi inte omedelbart förväntade oss i samband med köpet. Låt oss kalla detta för att varan är prisvärd.

Så att om en vara "kostar" mycket så behöver den inte var dyr eftersom den ger ett mervärde utöver vad som förväntats, den är prisvärd. Omvänt, en vara som är billig kan vara väldigt dyr att köpa om varan inte motsvarade förväntningarna eller de utlovade specifikationerna, varan är inte prisvärd.

Billigt kan det också betraktas vara när du finner något på exempelvis "loppis" som du vet har ett högre, ekonomiskt, värde än det som stod på prislappen då du fann objektet på "loppis". Detta förutsätter kunskaper kring det inhandlade objektet; annars kan det du trodde vara prisvärt visa sig vara motsatsen.

Varför då handla i den etablerade antikhandeln? Jo, här får du fullständig information om varan/objektet, Du får information om ålder, användningssätt, ursprung (om detta är känt) osv. På så sätt blir de objekt du handlar insatta i sitt historiska sammanhang. Det är bland annat detta som gör det prisvärt att handla i den etablerade antikhandeln.

Copyright Jarl Silfverberg


2008-06-21

En traditionell midsommar, en svensk. Vad fanns på bordet, vilka lekar lektes, vilka var inbjudna till festen...? Alla frågorna och dess svar pekar på vårt djupt mänskliga behov av sammanhang som en del av förklaringen till varför midsommarfesten och andra traditionsfyllda helger ser ut som de gör. Naturligtvis med familjära skillnader men med en kulturbärande likhet i de flesta fall.

Det förhåller sig likaledes så med de ting vi omger oss. De skall både vara meningsbärare som nyskapare och nyskapande åt oss i våra liv. De skall peka bakåt, sammanhanget och peka framåt, framtiden. Åter ser vi här det som många designers och inredare förfäktat länge, det är rätt att blanda gammalt och nytt i sitt hem.

Hoppas din sommar blir fin!


2008-05-17

I tidens ström, särskilt som den i vårt moderna liv då och då förvandlas till en strid fors, är det en välbehövlig återhämtning att få återvända till förhållanden då allt till synes förlöpte mera stillsamt.

Reflektion över livet kräver tid. En sådan punkt där livet kan förlöpa stillsammare är t ex. i betraktelsen över det slitna allmogeföremålet. Ett där många händer under lång tid slitit färgen runt en dörrknopp, på skåpet där kökets skålar och fat förvarats, så att färgen inte längre finns kvar eller endast kan anas.

Det är därför det ursprungliga och orörda föremålen är så tilltalande. Förutom att vara historiska tidsutsnitt ger de oss möjlighet till reflektion över livet och det som är viktigt.

Antikhandeln och föremålen ger oss möjligheten till reflektion, eftertanke, om oss själva och den tid vi lever i oavsett om vårt intresse är 1950-60-talets design eller den gustavianska tiden.


2008-05-07

Så kom den, våren. Ja nästan sommaren också, på en gång. Naturen pyntar och pryder sig. Det mänskliga sinnet hinner inte med att ta in allt det vackra som sker samtidigt i ett och samma nu.

Bokskogarna på Österlen slog ut tidigt i år. Att färdas i dem är att resa i en tunnel av grönt ljus av många nyanser. Så är våren och den tidiga försommaren, en resa i många ljusa gröna nyanser.

I antikaffären plockar vi nu fram alla föremål och verktyg som hör våren till. Allt från den härliga bevattningskannan i plåt från 20-talet till alla kaféstolar och bord som kan placeras i bersån. Och där i den lövade skuggan, njuta den nygjorda saften eller det doftande rykande kaffet med hembakat bröd därtill. Det är i sanning en ljuvlig tid som stundar.


2008-05-01

I en alltmer föränderlig omvärld är det bra för sinnet och själen med upprepningar under året. Högtider, särskilda dagar att uppmärksamma osv, binder samman och skänker kontinuitet i livet. Antikviteter och personliga minnesföremål skapar också ett sammanhang i tiden.

Vackra glas, skönt porslin, möbler och andra antika delar till ett hem gör detta till en oas i tidens ström där vi kan få dra oss tillbaka och åter finna oss själva i ett sammanhang.2008-04-26

Dagen Industri skriver idag om trender inom antikvärlden. Det som kommer alltmer är Jugend. Jugend tas också upp i nyproduktion som t ex i tapetmönster och textilier. Jugend med sitt svallande blomsterspråk till de mera strikta geometriska formerna, som karakteriserade Jugendperioden mot slutet, finner sin plats bra i det moderna hemmet med sitt avskalade formspråk.

Det är helt rätt att blanda antikt och modernt för att skapa sig ett hem och boende med personlighet.

Håll ögonen öppna för Jugendfynd. Allt från ytterfoder för dina krukväxter till textilier och möbler från denna starka stilperiod inom design.

Copyright Jarl Silfverberg
Antikt i Tommarp  |  Adress: Gladsaxvägen 11  |  272 93 Tommarp  |  Tel: +46(0)709367100  |  Epost: info@antiktitommarp.se